Alice's Wedding World

Ökotudatosság a nagy napodon: ezeket a tippeket kövesd az esküvődön, ha fontos számodra a környezetvédelem

2019. szeptember 25. - AliceEC

Persze, tudjuk, hogy egy esküvő megszervezése mennyi stresszel, kompromisszummal, döntéssel és munkával jár. Így nem hibáztathatjuk a jegyespárokat, ha sem energiájuk, sem kapacitásuk nem marad arra, hogy még öko-szempontokat is figyelembe vegyenek – kivéve persze, ha elkötelezett környezetvédőkről van szó. Azt viszont sokan nem tudják, hogy egészen kis változtatásokkal és minimális erőbefektetéssel, egy-két okos döntéssel is sokat tehetnek.

shutterstock_437254738_kicsi.jpg

Most ezeket az egyszerű, de nagyszerű tippeket soroljuk fel nektek, hogy a nagy napotok után ne csak ti, hanem a természet is fellélegezhessen egy kicsit!

Hagyjuk a rizsát!
Régi szokás, hogy a templomból kilépve az ifjú párra rizst szórnak, ami a hagyomány szerint a gazdagságot és termékenységet szolgálja. Ez egy szép gesztus, de mi lenne, ha a rizst kölessel helyettesítenétek? Számotokra nincs különbség, de a földre szóródott kölest a madarak felcsipegethetik majd, míg a rizs kárba menne.

Alternatív konfetti
A konfettiszórásra is létezik egy remek alternatíva, amivel kikerülhető a papírpazarlás. Készítsetek lehullott levelekből konfettit egyszerűen, egy-egy lyukasztóval! Kicsit türelemjátéknak tűnhet, de gondoljatok rá inkább egy nyugis, közös programként.

Papír-stop
Nemcsak sokkal dekoratívabb, de környezetbarátabb is, ha a papírszalvéták helyett textilt választotok. Ami a menü- és ültetőkártyákat illeti, az már kicsit keményebb dió, de azért meg lehet oldani: keressetek olyan szolgáltatót, aki újrahasznosított papírral dolgozik. Voilá!

Mondjatok nemet a műanyagokra!
Ezen nincs sok magyaráznivaló: használjatok üveget, porcelánt, lebomló papírszívószálat a vacsorához! Egyébként is, a műanyagpoharak maximum egy fesztiválra mennek el, nem egy elegáns esküvőre, nemde? Ami az ételmaradékokat illeti, azokat csomagoljátok lebomló – például cukornádból készülő – ételhordókba, így nem termeltek felesleges szemetet.

Levegő ajándékba
A megszokott, unalmas köszönőajándékok helyett mi lenne, ha cserepes facsemetéket, fűszernövényeket vagy pozsgás növényeket adnátok a vendégeknek? Mellékeljetek hozzá egy kis üzenetet, amiben megkérhetitek őket, hogy ültessék el valahová a fát! Ötletes, kedves és még jót is tesz a bolygónak!

A jótékonykodás menő!
Még egy jópofa ötlet a köszönőajándékokat illetően: vásároljatok hazai alapítványoktól apró ajándékokat, például kézzel készített szappant vagy hasonlókat! Ezek sokkal egyedibbek, és még jót is tesztek vele.

Válaszd a hazait!
Állítsátok össze úgy az esküvői vacsora menüjét, hogy helyi termelők alapanyagait használhassák fel hozzá. Ha ragaszkodtok az élőnövényes dekorációhoz, akkor szintén helyit, és szezonálisat válasszatok. És ugyanez a helyzet a többi szolgáltatóval is: igyekezzetek mindent helyben megoldani, hogy minél kevesebb utaztatással járjon a nagy napotok!

Mindezek persze csak a jéghegy csúcsai: olyan apró megoldások, amelyek egy kicsit segítenek visszafogni a pazarlást. A legnagyobb különbséget a megfelelő helyszínválasztás és a szelektív hulladékgyűjtés jelenti, de sokat tehetsz a dekoráció és az utaztatás környezettudatos megszervezésével is.

A bejegyzés trackback címe:

https://alicesweddingworld.blog.hu/api/trackback/id/tr415171418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása