Alice's Wedding World

Cuki vagy ciki? – Így lesz kínos helyett kellemes élmény a nyilvános eljegyzés

2020. december 11. - AliceEC

Senki ne lepődjön meg, ha mostanában az utcán féltérdre ereszkedett férfit lát – valószínű nem egy új vírus áldozata, csupán az ünnepekkel jövő érzelmi túlcsordulás biztos jelét produkálja lánykérés formájában. Ha eddig nem hangzott el a nagy kérdés készülj, karácsonykor lehet, hogy Te leszel a következő!

 

Ha nem lenne egy hatalmas fali naptár az íróasztalommal szemben, akkor is pontosan tudnám, hogy közelednek az ünnepek. Persze nem csak azért, mert a bevásárló központokban szeptember óta Michael Bublé szól és a csokimikulás már a strandmatracok mellett is fel-felbukkant, hanem mert a Facebook feedjeim között minden harmadik poszt egy feldíszített karácsonyfa (valószínű ők azok az emberek, akik egy teljesen másik űrhajóban utaznak, de lehet, mégis le vagyok maradva úgy két héttel az élet mögött…)

Ezt az idillt pedig biztosra veszem, hogy hamarosan fenyőfa alatt, gyűrűs ujjukat büszkén a kamerába nyomó asszonyjelöltek követik, akiknek a Jézuska eljegyzési gyűrűt hozott az ajándékdobozban, a fenyőfadíszben, a csúcsdíszre húzva, a szaloncukros papírba csomagolva vagy csak egy kis rizikófaktort csempészve a Szentestébe, a pezsgőspohár aljába rejtve.

blue_nile.jpgFotó: Blue Nile

 

Most, hogy nincsenek luxi éttermek, flancos párizsi, Eiffel-torony alatt összecsókolózós, Instagram vadító kiruccanások, kandalló előtt összebújós hüttés kalandok az osztrák Alpokban, de még nyolc után odakint kolbászolás sem, így marad az otthon, hosszas káromkodások közepette a talpba faragott fenyőfa alatti lánykérés, aminek egyébként nem is olyan sok nő örül, mint azt gondolhatnánk. Ja és egy apró ünnepi jótanács: csak az jegyezze el a barátnőjét, akinek van!

bravobride.jpgFotó: Bravobride

 

Valószínű nem én vagyok az egyetlen, akinek feltűnt már, hogy a karácsonyi szezon jelentősen megdobja az eljegyzett hölgyek számát, már csak azért sem, mert egy brit kutatócsoport komplett felmérést végzett a jelenséggel kapcsolatban.

A Chillisauce több tízezer alany részvételével, minden évben feltérképezi az eljegyzéssel kapcsolatos szokásokat kitérve a legnépszerűbb eljegyzési időszakokra és a lánykérés módjára is. A legfrissebb adatok szerint a legtöbben december 24. és január 1. között teszik fel azt a bizonyos kérdést szerelmüknek, bár az egy napra jutó legtöbb lánykérés még mindig Valentin-napon történik.

A férfiak nagy többsége december végére időzíti az eljegyzést, amihez tény, hogy remek hátteret nyújt a friss, ropogós hótakaró, a karácsonyi fények, a mézeskalács és a fahéj lélekmelengető illata, de nem minden leendő menyasszony lelkesedik az ünnepek halmozásáért. Nemekre lebontva, a megkérdezett férfiak közel 40%-a Valentin-napot választaná az eljegyzés dátumának, míg a nők csak 33%-ban örülnének annak, ha ezen a napon kérnék meg a kezüket.

eskuvo-classic-karikagyuru-apolas-kezfertotlenito-karikagyuru-mire-figyeljunk-ekszertisztitas-koronavirus-karanten-2020-05.jpgFotó: Panamy Photo

 

A legnépszerűbb módszer még mindig a zavarba jövős, letérdelős: ,,Hozzám jössz feleségül?” különlegesebb körítés nélkül, ami történhet otthon, meghitt keretek között vagy a nagy nyilvánosság előtt. Egyre kevésbé népszerű a szerenádos, dalban vagy versben elmondott ajánlattétel, de az extravagáns lánykérésekért sincsenek odáig a megkérdezettek.

A felmérés további érdekessége, hogy a nők 21%-a semmilyen megjegyzést nem tesz az eljegyzési gyűrűvel kapcsolatban, de 16% már szóvá teszi, ha nem nyerte el a tetszését az ékszer, sőt nem restek kicserélni azt.

Ezek alapján elmondható (bár valahol eddig is lehetett sejteni), hogy nincs könnyű dolga a férfiaknak, ha feltennék a nagy kérdést. Nem mindegy, hogy mikor, mivel és hogyan teszik, ráadásul ehhez még hozzátartozik az alapvető idegesség a válasz miatt.

A nyilvános lánykérés receptje

Akár otthon a négy fal között, akár nyilvánosan tervezed az eljegyzést, a legfontosabb, hogy tisztában légy a párod ízlésével és személyiségével. Egy romantikus lelkű lánynak nem érdemes extravagáns hegymászós, siklóernyős körítést szervezni, mert nagy valószínűséggel nem fogja élvezni a műsort. Egy vagány, mindig pörgő nőt pedig nem feltétlenül egy virágzó rózsás kert látványa fogja lenyűgözni.

Első lépés: Tudd meg szimpatizál-e a nyilvános lánykérés gondolatával!

oh_so_perfect_proposal.jpgFotó: Oh so perfect proposal

 

A nyilvános helyszíneken történő eljegyzés egyesek számára romantikus, míg mások még akkor is zavarba ejtőnek és kellemetlennek tartják már a gondolatát is, ha csak a közeli családtagok és barátok vannak jelen. Mielőtt ilyesmibe fogsz, győződj meg róla, hogy a partnered, hogyan vélekedik a nyilvános lánykérésekről, nehogy igen helyett egy dühös és csalódott nem legyen a válasz! Ha akár a legcsekélyebb hajlandóságot is véled felfedezni, hogy inkább egy csendes, magánjellegű eljegyzésre vágyik, inkább dobd félre az eredeti terveid!

Második lépés: A tökéletes helyszín

4p4a4651.jpgFotó: Fénypont / Fatumjewels Ékszer és Drágakő Galéria

 

Még ha biztos is vagy benne, hogy a partnered örülni fog a nyilvános eljegyzésnek, érdemes tovább gondolnod és egy ,,B” tervet is kidolgozni, ha valami balul sülne el. Lehet, hogy kinéztél egy hangulatos botanikus kertet, de mi van, ha váratlan munkálatok miatt épp aznak zárva tart? Vannak tőled független tényezők, amiket nem tudsz irányítani, de ha van egy „menekülőterved”, akkor semmi nem érthet váratlanul.

Harmadik lépés: Rejtett paparazzik

between_the_pine.jpgFotó: Between the Pine

 

Ha minden jól megy, eljegyzés csak egy darab lesz az életedben, amit vélhetően szívesen néznél vissza később is fényképeken. Fogadj profi fotográfust vagy kérj meg egy fotós vénával megáldott családtagot/barátot, hogy a tömegbe épülve készítsen képeket a nagy pillanatotokról.

Negyedik lépés: Ne lopd el mástól a reflektorfényt!

drl00249.jpgFotó: Deutsch Richárd Fotográfia / Vergina

 

Épp egy zenekar lép fel a háttérben? Születésnapot ünnepel a testvéred? Kreatív esküvői fényképezkedés van a parkban? Rengeteg olyan fontos momentum van, ami neked lehet, hogy nem bír nagy jelentőséggel, de mások számára különleges. Megértem, ha legszívesebben túl lennél már a kérdésen, hogy lekerüljön a válladról a stressz okozta súly, de mindezt ne mások rovására tedd!

 

A hely, ahol a legtöbbször hangzott már el az ,,Igen”!

myday.jpg
Fotó: MyDay

 

Párizs a fények és a klisék városa, legalábbis ami az eljegyzést illeti. Ahogy sokak számára a karácsony és a Valentin nap elcsépelt dátum, úgy vannak olyan helyszínek is, amiket már igencsak elkoptattak a leendő jegyespárok. Elég csak beírni a Google-be, hogy „engagement in Paris” és máris 426 millió (!) képpel szembesülünk, háttérben az elmaradhatatlan Eiffel-toronnyal. Ha egyedi eljegyzést szeretnél, a malacpersely tartalmát semmiképp se egy párizsi útra pazarold el (mondjuk most, ha akarnád se tudnád)! Vannak ettől sokkal különlegesebb, romantikusabb és szebb helyszínek is, csak egy kicsit kutakodni kell!

 

Te mit gondolsz a karácsonyi eljegyzésről?

A bejegyzés trackback címe:

https://alicesweddingworld.blog.hu/api/trackback/id/tr4716327366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ktfoto.hu 2020.12.15. 12:22:18

Tetszik a paparazzi fotózás ötlete, ilyet még nem csináltam, de kipróbálnám :).
süti beállítások módosítása