Alice's Wedding World

Sutba dobva a hagyományokat, titokban férjhez ment Beatrix hercegnő – Minden, amit a szűk körű királyi esküvőről tudni lehet

2020. július 20. - AliceEC

Beatrix hercegnő és vőlegénye, Edoardo Mapelli Mozzi részben a járványhelyzet, részben a család körüli botrányok miatt volt kénytelen halasztani a királyi esküvőn. Az új dátumot illetően ugyan rengeteg találgatás született, de arra valószínűleg senki sem számított, hogy a pár júliusban, szakítva minden megszokott udvari tradícióval, egy titkos esküvőn mondja ki a boldogító igent alig harminc vendég társaságában…

 

A királyi esküvők mindig rendkívüli reflektorfényt kaptak a történelem során, de valahogy Beatrix hercegnőnek ez sem akart megadatni. II. Erzsébet kedvenc unokája ugyanis hosszasan szervezgette a nagy napját, ami vélhetően pontosan akkora felhajtást kapott volna, mint Harry herceg és Meghan Markle vagy Vilmos herceg és Kate Middleton esküvője, de az Epstein botrány és a koronavírus ezt alaposan kettétörte a 31 éves hercegnő számára. S bár Beatrix így is kihozott mindent a nagy napból, kicsit sajnálatra méltó, hogy még a húga, Eugénia is (ahogy mindenki más a királyi családban) kiélvezhette a rivaldafényt és a brit udvartartás üdvrivalgását.

 

Edoardo Mapelli Mozzi egyébként tavaly ősszel jegyezte el Erzsébet királynő unokáját, Beatrix hercegnőt, és szinte azonnal nekiláttak a királyi esküvő szervezésének, amit eredetileg május 29-én, a Szent Jakab Palotában tartottak volna, a szokásos Buckingham Palotában rendezett délutáni fogadással egybekötve. Ezeket a terveket viszont gyökerestől rajzolta át a koronavírus helyzet, ami miatt a pár kénytelen volt halasztani a nagy napon. Sokáig az a teória élt a köztudatban, hogy 2021-ig várni kell az újabb királyi esküvőre, de végtére is július 17-én Windsorban sor került a ceremóniára, amit soha nem látott módon, szűk körben, alig néhány vendég társaságában tartottak meg.

Botrányok az esküvő előtt

 

Ugyan a koronavírus terjedése is közrejátszott Beatrix hercegnő és Edoardo esküvőjének halasztásában, de már a járványhelyzet kihirdetése előtt sem volt feszültségektől mentes a légkör a királyi családnál. A hercegnő apját, András herceget ugyanis erőszakos nemi közösüléssel és szexkereskedelemben való szerepvállalással vádolta meg Virginia Roberts Giuffre, aki egy interjúban beszélt az őt ért megpróbáltatásokról, amit Jeffrey Epstein és annak barátnője, Ghislaine Maxwell, valamint András herceg követett el ellene. Bár II. Erzsébet királynő fia tagadta az őt ért vádakat, a botrány miatt lemondott minden hercegi kötelességéről, így a trónöröklés lehetőségéről is.

 

Titkos királyi esküvő a Windsor-kastélyban

 

Ennek ellenére Beatrix hercegnő úgy tűnik nem akart tovább várni a friggyel, hiszen már júliusban, egy gyorsan megszervezett kis ceremónián kimondta a boldogító igent vőlegényének, az olasz felmenőkkel rendelkező Edoardo Mapelli Mozzi üzletembernek. A Covid-19 terjedése miatt csak a szűk család és néhány igazán közeli barát vett részt a szertartáson, amin felolvasásra került többek között Pál első levele a korinthosziakhoz, valamint a pár két kedvenc műve: Shakespeare 116. szonettje és E E Cummings „I carry your heart with me” című szerzeménye.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Congratulations to HRH Princess Beatrice & Mr Edoardo Mapelli Mozzi! The couple were married in a small private ceremony at the Royal Chapel of All Saints at Royal Lodge. Princess Beatrice & Mr Edoardo Mapelli Mozzi celebrated their wedding with their closest family, including Her Majesty The Queen & The Duke Of Edinburgh. Princess Beatrice wore a vintage dress by Norman Hartnell & The Queen Mary diamond fringe tiara, both belonging to Her Majesty The Queen. The tiara was worn by Her Majesty on her wedding day in 1947. I was so incredibly honoured to photograph their wedding day, a certain milestone of my career. A huge thanks to Gillian Lawtie. #royalwedding #britishvogue #hrhprincessbeatriceofyork #edoardomapellimozzi

Benjamin Wheeler (@benjaminwheeler) által megosztott bejegyzés,

 

Beatrix hercegnő esküvője valódi úttörő a királyi esküvők történelmében

 

Soha a királyi udvarban nem volt még példa arra, hogy egy olyan fontos eseményt, mint egy esküvő teljes titokban bonyolítsanak le. Gondoljunk csak Károly herceg és Diana hercegné, Vilmos herceg és Kate Middleton vagy Harry herceg és Meghan Markle esküvőjére, amit több ezren követtek élőben, és milliók a TV képernyőjén keresztül.

Ezzel szemben Beatrix hercegnő és Edoardo Mapelli Mozzi nagy napján csupán alig harminc vendég vett részt: köztük maga II. Erzsébet királynő, Fülöp herceg, illetve Beatrix hercegnő édesapja, a botrányairól elhíresült András herceg is. A vendégek betartva az előírásokat ügyeltek a távolságtartásra, tekintve, hogy a királynő már bőven a veszélyeztett korosztályba tartozik.

 

„Valami kölcsön, valami régi…” – Ilyen volt a menyasszonyi ruha és a kiegészítő

 

A királyi esküvők megszokott forgatókönyvét ugyan teljesen sutba dobták, a „valami kölcsön, valami régi” babonának nagyon is eleget tettek, már ami a hercegnő megjelenését illette. II. Erzsébet kedvenc unokája ugyanis magától a királynőtől kapta kölcsönbe a menyasszonyi ruhát és az azt tökéletesítő tiarát.

 

A Norman Hartnell tervezte vintage ruhát II. Erzsébet még 1962-ben viselte az Arábiai Lawrence című film premierjén, melyet az esküvőre Angela Kelly, a királynő öltöztetője alakított át mesés menyasszonyi ruhává. Az elefántcsontszín darab puffos organza ujjakat kapott, mely így még bájosabb összképet festett, különösen a királynő tiarájával kiegészülve, amit II. Erzsébet 1947-ben, a saját esküvőjén már megmutatott a nagyközönségnek. A hírek szerint a királynő az utóbbi években már kifejezetten unokája esküvőjére tartogatta ezt a kiegészítőt, mely impozáns gyűjteményének egyik legféltettebb darabja is egyben.

 

 

A szigorú udvari szabályok fellazulnak?!

 

Köztudott, hogy a királyi udvarban szigorú etikettet és komoly szabályrendszert kell betartani, de úgy tűnik, mintha ezek a merev regulák az utóbbi időben igencsak lazulnának. Sokan már Meghan Markle hercegnévé válásával sem értettek egyet, hiszen az egykor színésznőként dolgozó Meghan korábban már volt házas, sőt afroamerikai származása is zavaró tényezőként számított.

Beatrix hercegnő pedig ezzel a házasságával azonnal mostohaanyává is avanzsált, hiszen Edoardonak már van egy négyéves kisfia az előző barátnőjétől.

 

Az már biztos, hogy mostanában elég sötét felhők gyülekeztek a királyi család feje fölött, amire lehet, hogy a hamarosan megjelenő Harry herceg és Meghan Markle nagy „szabadulását” bemutató Omid Scobi és Carolyn Durand jegyezte „A szabadság nyomában. Harry és Meghan – egy modern királyi család” című könyv még rátesz egy lapáttal.

 

Te mit gondolsz, jó döntés volt Beatrix hercegnő részéről a szűk körű esküvő vagy inkább várnia kellett volna?

A bejegyzés trackback címe:

https://alicesweddingworld.blog.hu/api/trackback/id/tr8316039236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása