Alice's Wedding World

A nagy nászajándék kalauz – Pénzt vagy tárgyat adjunk az esküvőn?

2020. május 22. - AliceEC

A nászajándék bár évszázadok óta szerves része az esküvőknek, mégis a mai napig feszengnek a párok és a vendégek is, ha szóba kerül az ajándékozás kérdése. A házasulandók kínosnak érzik, hogy megmondják, mit kérnek, de a meghívottak számára sem leányálom kitalálni, mire vágyhatnak a friss házasok, különösen most, amikor alaposan meg kell gondolnia mindenkinek, mire költ. A legnépszerűbb még mindig a pénz, az utalványok és a különböző háztartási eszközök; de lássuk melyiknek mi az előnye és a hátránya valójában…

 

Ahogy a vendégeknek nagy nehézséget okoz a nászajándék kitalálása, úgy a pár számára is sokszor kellemetlenséget jelent, hogyan adják vendégeik tudtára, mit is szeretnének, anélkül, hogy az tapintatlanul hatna. Mivel ez a ti esküvőtök, amibe rengeteg időt, energiát és pénzt fektettetek így egyáltalán nem kell feszengenetek egy lényegében teljesen bevett és természetes szokás miatt.

Újabban nagyon mennek a kaparós sorsjegyek, s bár jópofa ötletnek tűnik meglepni a párt néhány Black Jack-el, nem lennék benne biztos, hogy ezzel sikerülne nekik igazán meggazdagodni (vagy legalább egy heti bevásárlás árát összeszedni). Ha nem tennétek kockára a szerencsétek, jöjjenek a hagyományos, jól bevált megoldások!

Még mindig a pénz az egyik legnépszerűbb ajándék

 

49af77f727f088ec75cf723c25c6519b.jpgFotó: Pinterest

 

Pénzt kérni egyáltalán nem ciki, sőt ha már a meghívók átadásakor feltüntetitek, hogy nászajándék helyett pénzt kértek, akkor több gondotok nincs is ezzel. Írjatok egy kis személyre szabott verset, amit egy plusz kísérőkártyán adtok át a vendégeiteknek. Például: ,,Ajándékon ne törd fejed, háztartásunk teljes, perselyünk viszont üres." vagy ,,Háztartásunk teljes, nem is vágyunk másra csak közös életünk kezdetén egy kis anyagi támogatásra." Ezen felül természetesen köszönjétek meg előre a segítséget és az ajándékokat.

Nehéz kérdés még, hogy körülbelül mennyi pénzt illik adni a friss házasoknak. A szűk családi kör és a nagyon közeli barátok mélyebben a pénztárcájukba nyúlnak, de nagyságrendileg a 15-20 000 forint/fő közötti összeg az, ami fedezi a vacsora és az italok költségeit, és talán pár ezer forintnyi pluszt is jelent a párnak. Ha ketten vagy hárman mentek egy családból, akkor értelemszerűen annyiszor szorozzátok meg ezt a számot.

Ha pénzt kértetek, gondoskodjatok arról, hogy az esküvői helyszínen legyen egy stílusos, kihelyezett pénzgyűjtő persely, ahová a vendégek dobhatják a borítékaikat.

 

A pénzbeli ajándék előnyei

3c452adab2f82c166590bf898966e338.jpgFotó: Pinterest

 

Arra költitek, amire akarjátok. Nincsenek kötöttségek, ha gondoljátok lakást felújíthattok, utazhattok, autót vehettek.

A teljes összeget nézve akár a nagyobb álmaitok is valóra válthatjátok. Lehet ez egy több hetes paradicsomi nászút, akár egy kis lakás önereje vagy telekvásárlás.

Elkerülitek a felesleges tárgyi ajándékokat, amik esetenként csak hely és porfogóként állnak a polcokon még évekig.  

 

A pénzbeli ajándék hátrányai

 

Könnyen kifolyik a kezetek közül. Befizetitek a csekkeket, törlesztitek belőle a lakáshitelt (már ha van), elmentek bevásárolni. És már volt és nincs is…

Sokkal személytelenebb, mint egy tárgyi ajándék. Idővel azt sem fogjátok tudni kitől és mennyit kaptatok.

Ha vásárlási utalvány formájában kapjátok, és olyan üzletbe szól, ahová az életbe nem mennétek be, értékét veszti.

A cikis meglepetések elkerülése végett: Írj nászajándéklistát!

 

Manapság egyre népszerűbb, és egyáltalán nem tolakodó nászajándéklistát készíteni. Ha nem pénzt szeretnél, hanem olyan ajándéktárgyakat, amiket később a közös otthonotokban hasznosíthattok, hozz létre egy lajstromot online – kényelmes és könnyen nyomon követhető, ráadásul így a vendégeitek biztosan tudni fogják, mire van szükségetek. Több különböző árkategóriából válasszatok, ha pedig nincsenek konkrét elképzeléseitek, megadhattok támpontokat is!

Az ajándéktárgyak előnye

 eskuvo-classic-naszajandek-etikett-naszajandek-otlet-hogyan-illik-vicces-01.jpgFotó: Köő Adrien

 

Amennyiben készítettetek nászajándéklistát, biztosak lehettek benne, hogy valóban olyan ajándékot kaptok, amire ténylegesen szükségeket van. Nincs fölösleges étkészlet vagy századik díszpárna, sőt garantáltan nem kapjátok senkitől ugyanazt!

A vendégek különböző árkategóriák között válogathatnak, így mindenki a saját pénztárcájának megfelelő ajándékkal kedveskedhet nektek.

Az ajándéktárgyaknak sokkal nagyobb szentimentális értékük van, mint a pénznek. Örök emlékként szolgálnak, és szívesen gondoltok arra, akitől kaptátok.

A vendégek dönthetnek úgy is, hogy többen összeállnak, és egy nagyobb ajándékkal lepnek meg benneteket. Lehet így kapjátok meg azt az ülőgarnitúrát, hűtőt vagy épp mosogatógépet, amire már régóta vágytok.

 

Az ajándéktárgyak hátránya

 

Nászajándéklista híján előfordulhat, hogy nem az ízléseteknek megfelelő, vagy teljesen felesleges ajándékot kaptok, de nem kizárt a duplázódás sem.

Bár a tárgyak és háztartási eszközök visszacserélhetők, kicsit kínos lenne, ha az ajándékozó fél tesz nálatok látogatást, és sehol nem látja viszont az ajándékát.

 

Menyasszonytánc 2020-as kiadásban

 fe2dfdba4be7d2d471a744e2ab80b7b2.jpgFotó: Anna Delores

 

A friss házasok egyik legnagyobb „bevételi forrása” az esküvőn a menyasszonytánc. Ez a 2020-as koronavírus miatt bevezetett higiéniai előírások miatt nem kivitelezhető a hagyományos, megszokott formájában. Mivel a másfél méteres távolságtartás továbbra is kötelező, találjatok ki alternatívákat a megvalósítására. Ez lehet egy díszes persely menyasszonytánc gyanánt felirattal, de akár megpróbálhatjátok, hogy minden vendég felveszi otthon kamerával, hogyan táncolna a menyasszonnyal, majd ezt egy hangulatos vetítésen megnézitek a vacsora után.

A menyasszonytáncba akkor is illik legalább pár ezer forintot adni, ha egyébként nászajándékkal is készültél!

További nászajándék ötletek

 

A szűk család tagjait megkérhetitek, hogy nászajándékként szálljanak be az esküvő költségeibe. Anyagi segítségükkel felkérhettek egy menő zenekart, lehet tűzijátékotok a torta alatt, de még egy esküvőszervező költségeit is fedezni tudjátok.

Ha úgy érzitek, mindenetek megvan, dönthettek úgy is, hogy valamilyen alapítványt támogattok a befolyt pénzösszegből. Ezt mindenképp tüntessétek fel előre, már a meghívók átadásakor, hogy tudják a vendégeitek, jó célt szolgálnak a pénzükkel!

 

Bármelyik megoldást választjátok, a közlési móddal nem kell zavarban lenni, hiszen mindenki tudja, hogy az esküvőre illik ajándékot adni.

A bejegyzés trackback címe:

https://alicesweddingworld.blog.hu/api/trackback/id/tr6915712456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása