Alice's Wedding World

Esküvői gasztrotrendek nyomában: Ötletek a svédasztaltól kezdve a desszertpulton át, a koktélbárig

2020. május 08. - AliceEC

Az ültetéses vacsorát szép lassan felváltja a svédasztal és a food truck, a hagyományos játékok helyett már inkább mixerek gondoskodnak a szórakozásról, no meg az italok változatosságáról, és egy kicsit a desszertpult is felfrissül a menyasszonyi piték és design torták révén. A gasztroforradalom utolérte az esküvőket, én pedig megmutatom, mi kerül az elkövetkezőkben a tányérokba és a poharakba…

 

A nemzetközi konyhák kultúrái és ízei óriási hatással voltak arra a folyamatra, amit napjainkban érzünk és tapasztalunk a gasztronómiában. Az új textúrák és technológiák megismerése nem csak megreformálta a magyar konyhát, de végső soron segített visszatalálni a gyökereinkhez, így újra bátran nyúlunk a friss hazai alapanyagokhoz, köztük a vadakhoz, halakhoz, gyümölcsökhöz és zöldségekhez.

 

Food truck

martha_stewart_weddings.jpgFotó: Martha Stewart Weddings

 

A food truck már nem csak a fesztiválok kiváltsága! A guruló mobilbüfék jöttek, láttak és meghódították a világot, köztük az esküvőket is. S bár a hazai közönség viszonylag lassan fogadja be az újdonságokat, úgy tűnik, idehaza is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a catering ezen formája. Ezek egyesítik a street food-ok gyorsaságát, illetve a hazai és nemzetközi ízek harmóniáját, kielégítve az ételintoleranciával küzdő vendégek igényeit is. A rendkívül változatos skálán mozgó autók a helyszínen, frissen készítik az ételeket, így látványkonyhaként is működnek a meghívottak legnagyobb örömére.

 

Svédasztal és falatkák

ec-19.jpgFotó: Bell Studio - Esther&Gabe

 

Vitathatatlan, hogy a jól bevett húsleves, rántott hús és töltött káposzta mind kikophatatlan hungarikumok, de ma már annyi egyéb lehetőség van, hogy érdemes kipróbálni néhányat. Az apró falatkák és a svédasztalon elterülő változatos fogások mindenki kedvére tesznek, így a különböző ízlések is kielégíthetők vele, ráadásul mindenki annyit fogyaszt, amennyit szeretne. A svédasztal ösztönzi az egybegyűlteket, hogy felálljanak az asztaltól, sétáljanak és beszélgessenek, sokkal kötetlenebb hangulatot eredményezve, mint a klasszikus, ültetéses vacsorák.

 

Tematikus menüsor

ec-25.jpgFotó: Bell Studio - Esther&Gabe

 

Mindig is vonzódtál az olasz, a kínai vagy a francia fogásokért? Netalán a magyaros ízek rabja vagy? A svédasztalok sokszínűségével ellentétben dönthetsz úgy is, hogy az esküvői menüsort egységesen, egy nemzet konyhája mentén tervezed meg, hogy maximális összhang uralkodjon a tányérokban is! Ha igazi sztárszervező rejlik benned, megpróbálhatod harmóniába hozni a fogásokat a helyszín stílusával.

 

Design torta

_dsc6857-2_copy_1.jpgFotó: Orsolya Hajas Photography/Cake & More by Garannikova

 

A kevesebb több, de a több az kétségtelenül látványosabb. A design torták abszolút viszik a prímet a desszertpulton, nincs olyan vendég vagy esküvői fotós, aki ne akarna lencsevégre kapni egy ilyen elképesztő tortacsodát. A külcsín megfog, a belbecs pedig megtart. Ezeknek a tortáknak ugyanis nem csak a megjelenése, hanem az íze is különleges.

 

Koktélbár

the_perfect_palette.jpgFotó: The Perfect Palette

 

Mivel a fiatalabb házasulandó generáció már nincs kifejezetten odáig a klasszikus esküvői játékokért, kell valami más opció, ami mégis lefoglalja és lenyűgözi a vendégeket a holtidőszakokban (vacsora előtt, amíg várakoznak a helyszínen a friss házasokra, vagy vacsora után, amikor még csak hangolódnak a bulira). Erre kiváló választás egy színes és izgalmas koktélbár, ahol mindenki a saját kedvencét kérheti, akár alkoholmentes verzióban is. A pult mögött álló mixerek látványos üvegdobálása show elemnek is beillik, így nem csak az italkínálatot dobhatod fel valami egyedivel, hanem az instant szórakozást is garantálhatod!

Tipp: Ha kreatívak vagytok, alkossátok meg az esküvő hivatalos koktélját, és koccintsatok azzal pezsgő helyett! 

 

Sörcsap

tyler_speier.jpgFotó: Tyler Speier

 

Ahol sörcsap van, ott a férfiak nagy százaléka kiválóan érzi magát, de a nők is egyre szívesebben kóstolnak a habos nedűből, pláne, ha gyümölcsös és felső erjesztésű változatok is rendelkezése állnak! Külföldön már egyre gyakoribb, hogy a vendégek maguk élhetik át a sörcsapolás élményét, ami a kíváncsiság felébresztésén túl, megint csak biztosítja a szórakozást. Három-négy különböző csappal szinte mindenkinek kielégítheted az igényét; rendelj világos, IPA, meggyes és barna sörfajtákat!

 

Menyasszonyi pite

menyasszonyi_pite.jpgFotó: Pinterest

 

A hófehér menyasszonyi torták új kihívóra találnak idén a menyasszonyi piték formájában. A még meleg és omlós sütemények felidézik az otthon melegét és egy kis nosztalgiára csábítanak. Az ízeket hangolhatod évszak szerint: nyáron a citromos vagy levendulás változatok, ősszel az almás vagy meggyes, télen a sütőtökös vagy diós, tavasszal pedig a barackos és epres változatok kényeztetik igazán az ízlelőbimbókat.

 

Fánkfal, cukorbár és édesség

_dsc7017-2_1.jpgFotó: Orsolya Hajas Photography/Candy Bar

 

Akárcsak a fent említett koktélbárnak, úgy a cukorka pultnak és a fánkfalnak is megvan a maga szórakoztató varázsa. Az édesszájúak biztosan nem tudnak ellenállni annak, hogy elidőzzenek az illatos vattacukor felhők burkában és végigkóstolják a különböző gumicukrokat, pillecukrokat, kemény cukrokat és egyéb nyalánkságokat. A színpompás fánkfal pedig igazi mágnesként vonzza a kicsiket- és nagyokat is.

Tipp: A fánkok íze és textúrája csak frissen domborodik ki igazán. Ha a te esküvődön is lesz fánkfal, ügyelj arra, hogy legfeljebb csak egy órán át legyen elérhető a vendégek számára, különben a máz olvadni kezd!  

 

Limonádé stand

wedding_chicks.jpgFotó: Wedding Chicks

 

Különösen a nyári esküvők egyik nagy aduásza a változatos ízeket felsorakoztató limonádé stand. Előnye, hogy viszonylag költséghatékony, kiváló szomjoltó, ráadásul dekorációs elemnek is beillik, ha gyümölcsdarabokat, mentaleveleket, levendulát vagy bazsalikomot is teszel az üvegekbe. A vendégek a csapnak köszönhetően kedvükre újra tölthetik a poharaikat, és hidd el, nem csak a kicsik tetszését fogja majd elnyerni!

 

Couture keksz

martha_stewart_wedding.jpgFotó: Martha Stewart Weddings

 

Akár vintage púderes vagy ékszeres dobozkának is beillenének, de nem, ezek valójában kekszek. Amellett, hogy igazi látványosságok a desszertasztalon, kiválóak arra, hogy vendégköszöntő falatokként kerüljenek az asztalokra, vagy egyszerűen csak csipegessenek belőle a vacsora után vagy bármikor a lakodalom ideje alatt. Sőt, ha a meghívottak nevét is ráfesteted, „ültetőkártyként” és köszönetajándékként is funkcionálhatnak. Nyári esküvőn pedig kiváló alternatívák a krémes, nehéz sütemények helyett.

 

Te már tudod, melyik gasztro újdonságot próbálod ki az esküvődön?

A bejegyzés trackback címe:

https://alicesweddingworld.blog.hu/api/trackback/id/tr5515671282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása