Alice's Wedding World

A méret a lényeg? – Górcső alatt a kicsi és nagy létszámú esküvők előnyei és hátrányai

2020. április 08. - AliceEC

Egy felejthetetlen buli közel száz vendéggel vagy egy jelképes vacsora a szűk családdal a szertartás után? Mivel mindannyian különböző személyiségek vagyunk, így evidens, hogy az esküvőről is másképp vélekedünk. Vannak, akik az összes futó ismerőst is meghívják, míg mások csak a szeretteikkel osztoznak a pillanaton. Bárhogy is dönts, a pro és kontra érveket most megmutatom!

 

Többször szóba került már köztem és a párom között az esküvő. Ilyenkor mindig eltöprengünk azon a szürreális képen, ahogy a templomban az egyik oldalt helyet foglalnak az ő rokonai, a másikon pedig az enyémek. Ők közel harmincan vannak a szülőkkel, testvérekkel, nagyszülőkkel, unokatestvérekkel, nénikékkel és bátyusokkal együtt, és akkor még a focipályányi baráti társaságáról nem is beszéltünk. Az én családom egy viszonylag decensebb öt fővel büszkélkedhet, plusz van három darab jó barátom! (Ez leírva még szánalmasabb, mint gondolva).

Én nem tudom elképzelni, hogy nem lehet a falra mászni ennyi embertől, ő nem tudja, mit lehet csinálni, ha csak ilyen kevesen vagyunk… Mindkettőnknek mások az elképzelései, s lehet ez a probléma más pároknál is kiütközik. Most a kicsi és nagy létszámú esküvők mellett és ellen szóló érveket is hoztam…

eskuvo-classic-teli-eskuvo-eskuvo-telen-csorics-balazs-kerek-adrien-eskuvo-2020-3-12.jpgFotó: Kovács Györgyi fotográfus

 

KIS LÉTSZÁMÚ ESKÜVŐ

 

Ha a vőlegényed és te sem rajongsz a hatalmas bulikért, és a hangsúlyt inkább a meghittségre helyeznétek, akkor valószínű, hogy egy kis létszámú esküvő az ideális választás számotokra.

PRO

Tény, hogyha kevesebb a vendég, akkor többet spóroltok a kiadásokon. De ha nem ez az elsődleges célotok, gondolj bele abba is, hogy így több marad a minőségi dolgokra. Menyasszonyként nyugodtan választhatsz designer cipőt, érkezhettek luxusautón a helyszínre, vagy prémium minőségű pezsgők kerülhetnek a poharakba.

giphy_8.gif

Kevesebb vendég = nagyobb szabadság. Nincsenek elvárások, kötöttségek és tradíciók (ha csak ti nem akarjátok). Nem kell beszédet mondanotok, nincsenek őrült játékok, sőt még az első tánc is elhagyható, ha ódzkodtok tőle, és épségben megtartanátok mind a két bal lábatok.

Anyós, após úgy jó, ha porhanyós. Ha nem jöttök ki túl jól a másik fél szüleivel, még mindig dönthettek úgy, hogy megszöktök külföldre és kettesben mondjátok ki a boldogító igent a tengerparton, egy romantikus kis szigeten.

giphy_4_2.gif

Nagy létszámú esküvőknél sokan panaszkodnak, hogy nem jut idő mindenkivel beszélgetni legalább néhány percet. Ha csak páran érkeznek az esküvőtökre, ilyen probléma biztosan nem lesz!

 

KONTRA

Hatalmas a sértődési faktor. A vendéglista összeállításánál meg kell fontolnod, hogy kit hagysz ki, mert később rosszul jöhetsz ki belőle. Jól át kell gondolnotok a döntést, nehogy később megbánjátok, hogy nem tartottatok hatalmas lagzit.

giphy_1_3.gif

Kissé anyagias szempont, de minél rövidebb a vendéglista, annál kevesebb lesz a nászajándék is.

Habár kétségtelenül meghitt ceremóniában lesz részetek, az esküvői videó nem lesz valami változatos, sem túl hosszú, ha csak néhány meghívottatok van.

 

cz1_6825-770x513.jpgFotó: Györfi Csaba / Graefl Major

 

NAGY LÉTSZÁMÚ ESKÜVŐ

 

Nagy a baráti társaság, sok a rokon és imádjátok, ha mindenki veletek/titeket ünnepel? Akkor esélyes, hogy egy nagy lagzi van kialakulóban…

 PRO

Minél több a vendég, annál több a nászajándék! Jó persze, nem ez az elsődleges érv, de tény, hogy összességében száz ember jóval nagyobb értékben ajándékoz, mint mondjuk tíz, így az esküvőtök kiadása teljes egészében megtérülhet nászajándékok formájában.

Rengeteg ember, mindenhol ismerős, boldog arcok, gratulációk végeláthatatlan sora, és persze a felejthetetlen szórakozás. Valószínűleg ez lesz életetek legnagyobb és legizgalmasabb bulija!

Ha régóta kacérkodsz a tematikus esküvőkkel, akkor egy közel százfős vendégsereg tökéletes arra, hogy megelevenítsétek a Szépség és a szörnyeteg vagy az Alice Csodaországban varázslatos mesevilágát. És a gyerekkori cimborád végre indokoltan vállalhatja fel az őrült Kalaposnak öltözve, hogy nem teljesen százas…

giphy_5_1.gif

Minél többen vagytok, annál változatosabb és viccesebb lesz az esküvői fényképalbumotok és a videótok. Sőt így nagyobb esély van rá, hogy elcsíptek egy sose látott kínos táncot a nénikédtől. Vagy meghallgathatjátok a félig részeg nagypapa bölcs anekdotáit a házaséletről, amit ő már legalább ötven éve tapasztal hűséges felesége oldalán, aki sosem rest forgatni a szemét, amikor az ura nem látja.

giphy_2_3.gif

Ami pedig a kis létszámú esküvőnél hátrány volt, az itt pont az előnyötökre válik. Mivel széles a lista, meghívhattok távolabbi rokonokat és barátokat is, így biztosan senki sem fog neheztelni rátok.

 

KONTRA

Egyik pillanatban még volt esküvői büdzsé, a másikban viszont már hűlt helye. Egy nagy létszámú esküvő sokkal több pénzt felőröl, mint egy kicsi, így előfordulhat a túlköltekezés jelensége, ami aztán komoly feszültséget és mentális megterhelést okozhat.

Tartja a mondás, hogy sok jó ember kis helyen is elfér, de azért ne próbálj meg száz embert bepréselni egy lakóautóba…

giphy_3_2.gif

Egy nagy esküvőnél rengeteg szervezési feladat hárul rátok, sok mindent kell összehangolni és a vendégek is nagyobb koordinációt igényelnek. Ha csak nem te vagy David Tutera, lehet érdemes egy kis segítséget kérni egy profi esküvőszervezőtől.

 

Te már tudod, hogy szűk körű vagy nagy esküvőd lesz?

A bejegyzés trackback címe:

https://alicesweddingworld.blog.hu/api/trackback/id/tr115599096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsa. 2020.04.09. 09:56:52

Azt sohasem értettem, hogy minek azon megsértődni, ha valaki nagyon szűk körű esküvőt tart. Két jó barátomnak is olyan volt, hogy szülők, testvér(ek), egyiküknél a legjobb barát és ennyi. Nagy esküvőnél el lehet gondolkodni, miért nem hívták meg az illetőt, de az akkor is a pár döntése. Illetve nálunk volt egy család, akit az anyósom hívott meg, mert meglátogatták, kérdezték, mi van velünk és zsákutcába került, hogy mit mondjon ;). De utólag azt mondom, jó hogy jöttek.

Szerintem az ifjú pár természete és az anyagi lehetőségek mellett azt sem árt végiggondolni, hogy mennyire szeretnek szervezni (nem tudok olyanról az ismeretségi körömben, aki esküvőszervezőt fogadott volna). Van, ahol a pár egyik tagja sem szeret, máshol meg az egyikük ebben éli ki magát.
Az sem mindegy, hol akarják az esküvőt, lagzit tartani. A házasságkötő termekben sokszor nincs sok munka, mert felkészültek (mi csak az iratainkat és a két tanút vittük), a templomban is rutinosak, díszítés a helyen múlik, mennyire kell, a szeretetlakoma a páron, hogy akar-e. Lagzi helyszíne: itt vannak nagyon profi helyek, ahol szinte mindent elintéznek és van, ahova mindent az ifjú párnak kell vinnie.

Anyagiak: sok múlik azon, hogy mennyire segítenek be a barátok, család és itt most nem feltétlenül a pénzre gondolok, hanem arra, hogy valaki sütemény hoz, másvalaki a díszítést intézi stb. Több szervezést igényel, de személyesebb és szerintem (anyagilag) kevésbé megterhelő.

Nekünk már megvolt az esküvőnk, közepes méretű volt (~70 vendég), nálam már a szűkebb család mérete miatt sem lehetett kicsi esküvő, akkor meg már inkább jöjjenek a barátok is, hogy jó buli legyen :). Az lett, mégpedig úgy, hogy senki sem vitte túlzásba az italozást (jó, borból elég durva mennyiség elfogyott, pálinkából pedig csak egy liter). A lagzi helyszínén nem volt konyha, úgyhogy ajánlottak néhány cateringes céget, akik nekik korábban beváltak, az egyikükkel leszerződtünk (havi 1 esküvő vállal a főállása mellé, úgyhogy rutin van, futószalag nincs). Jó választás volt, sok terhet levett a vállunkról, ahogy a szüleim egyik barátja is, aki vállalta a díszítést. Szerencsére van a barátok között félprofi DJ és több jó fotós is, akik nászajándékba elvállalták. Ez is jó döntés volt, mert az a zene ment, amit mi szerettünk és a képek is személyesek voltak. A fuvar szintén baráti alapon ment és egyedi, hozzánk illő is volt. Ruhatippeket egy barátnőmtől kaptam, jött is segíteni, olcsón megúsztam, így a vőlegényt is sikerült rávennünk az anyósommal egy jó öltönyre és cipőre (többször tudja hordani, mint én a menyasszonyi ruhámat).
Hálás vagyok a családunknak és a barátainknak, mert sokat segítettek, így idegeskedés sem nagyon volt, az esküvőnk is személyes lett, anyagilag sem szálltunk el, ők meg azóta emlegetik, hogy jó buli volt.
Arra viszont ügyelni kell akkor, ha sokan segítenek, hogy senkit se terheljünk túl a feladatokkal.

calvin&hobbes 2020.04.09. 12:29:12

Annyit fuznek hozza, hogyha az "elszokes" mellett dont a par akkor szamoljanak azzal hogy abbol is boszme nagy sertodes lehet.
Nalunk ez volt. Nem szoltunk senkinek, elszoktunk, osszehazasodtunk, kozzetettuk. Mindenki (e.g. baratok, rokonok, kollegak, random ismerosok) orult kiveve egy "jo" baratnom aki egy harom oldalas ciradas levelben hordott le a sarga foldig hogy mekkora bunko vagyok, mast vart el tolem, meg egyebkent is hogy kepzelem az ilyet, nem vagyok tekintettel senkire es semmire, hogy o sosem alazna meg a szuleit azzal hogy megfosztja oket a lakodalom szervezes orometol, mert a lakodalom az egy csoda amit megkell osztani azokkal akiket szeretunk es hogy meg tiszteljuk oket azzal hogy meghivjuk oket erre a fontos esemenyre...yadayadayada...
Itt hozzatennem: a szuleink eleve tudtak hogy egyikonk sem akar formalis banzajt, templomot meg habos kiralylanyruhat, vofelyt, nepi jatekokat, szintis djt stb. tehat a legtobb amit vartak tolunk ha eljon az ideje az egy kotetlen kerti parti, mezitlab es jatszosruhaban. Mindennek tetejeben amikor megtudtak gyakorlatilag lelkesebbek voltak mint mi, mivel tenyleg kulonleges helyen voltunk azzal jottek hogy ez mekkora lehetoseg volt arra hogy az eskuvot meg nagyobb emlekke tegyuk es hozzatettek hogy ha hazamegyunk majd egyutt csapunk egy mezitlabas, kenyelmes "friss hazasok" kerti grill partit.
Mondanom sem kell a "jo baratno" azota sem beszelt velem… van ez igy, neha meg a legfinomabb tortabol es esnek a folder olyan morzsak amiert nem erdemes lehajolni…

Szoval szep dolog az intim, elszokunk majd idegen helyre kettecsken, csak bele kell kalkulalni hogy majd morzsolodnak a sertodos baratok es rokonok. De azt mondom, ha valaki nem erti meg miert igy akarod, es nem orul neked igy is akkor nem nagy veszteseg.
süti beállítások módosítása