Alice's Wedding World

A koronavírus miatt az esküvők is veszélybe kerülnek? – Így tudod halasztani vagy épp lemondani a nagy napot!

2020. március 12. - AliceEC

A kiindulási gócpontnak számító Wuhan másfél hónapja van karantén alatt, de a koronavírus egyelőre megállíthatatlanul szedi áldozatait Európa és lassan világszerte. Az olaszok már a teljes országra kiterjesztették a karantént, de egyetemek zárnak be és rendezvények maradnak el Magyarországon is. A koronavírus globális egészségügyi probléma, ami lassan megbénítja a gazdaságot és az emberek szabad gyülekezését, ami alól az esküvő sem képez kivételt…

 

Olaszországban már az esküvőket és a temetéseket is elhalasztják, hogy gátat szabjanak a COVID-19 terjedésének, de a regisztrált betegek és a karanténban levők száma napról-napra nő Magyarországon is. Emiatt sorra törlik a március 15-i megemlékezéseket, és hosszú várakozási idő után korlátozzák a légi forgalmat Olaszország irányába. Az esküvők tekintetében ez a vesztegzár könnyedén keresztülhúzhatja a nászutas terveket, sőt, ha van kint élő rokon vagy barát, előfordulhat, hogy nem tud hazatérni az esküvő tervezett napjára. Ennek tükrében talán nem is olyan meglepő, hogy egyre többen döntenek az esküvő elnapolása mellett.

Az operatív törzs tájékoztatóján pedig bejelentette, hogy bizonytalan ideig tilos minden 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvény megtartása. Ebbe az esküvők is beletartoznak, így aki mostanában tervezi a több százfős esküvőjét, az kénytelen halasztani. A száz főbe egyébként beletartoznak a pincérek, zenekarok tagjai, fotós és videós team-ek is, így a pároknak alaposan át kell gondolniuk a vendéglistát, hogy betartsák a keretet.

 

89490f88fa9140290c55ea0ac6fe5e6d.jpgFotó: Pinterest

 

Az esküvő lemondása vis maior esetében

 

Foglaláskor minden bizonnyal külön szerződést kötöttetek a helyszínnel, a fotóssal és a videóssal, a dekoratőrökkel, a menyasszonyi ruhaszalonnal, a sminkessel, fodrásszal és még sorolhatnánk. Ez tartalmában ugyan különbözhet, de minden esetben „Megbízási szerződésről” van szó, ahol ti vagytok a megbízók, a szolgáltató pedig a megbízott. Vis maior esetén, ami a felek akaratán és tudtán kívül bekövetkező eseményt (természeti katasztrófát, járványt, háborút vagy politikai konfliktust) jelent, a felek elállhatnak a szerződésben foglaltak teljesítésétől, a pénzvisszatérítés a szerződésbe foglaltak szerint és az erre vonatkozó jogszabályok szerint alakul.

A menyasszonyi ruha és a koronavírus

 

A koronavírus hatása már nem csak társadalmi, hanem gazdasági szinten is érezhető. Az esküvői piacon például csökken a nemzetközi ruhatervezők kollekcióinak és a textíliáknak importálása, és ha egy-egy menyasszony külföldről rendeli a dekorációs elemeket vagy épp a kiegészítőit megnövekedett rendelési idővel kell számolnia.

2-10.jpgFotó: Designyoutrust

 

Az egyiptomi menyasszonyi ruha tervező, Samo Hejres viszont ügyesen lovagolja meg a koronavírus szülte szájmaszkok iránti kiugró keresletet. A 2020-as kollekciójának része egy menyasszonyi maszk, melynek megtervezése darabonként három órát vett igénybe. A tervező célja az volt, hogy ezáltal csökkentse a rendkívül virális koronavírus okozta szorongás érzését az esküvők közben.

Az esküvő lemondása vagy halasztása más esetekben

 

Hiába a hosszú heteken át tartó szervezés és intézkedés, a véletlen faktort nem lehet kiküszöbölni. Történhet váratlan haláleset, betegség vagy családi probléma, ami miatt kénytelen vagy elnapolni, vagy rosszabb esetben törölni az esküvőt.

megbízói szerződést természetesen mindig az előzetesen bele foglaltak alapján lehet felbontani vagy módosítani. Ha az esküvő teljes egészében meghiúsul, úgy a helyszín jogosult a foglaló megtartására, sőt akár kötbért is felszámolhat (amennyiben ez a szerződésben is szerepel, és nem jelezted időben a rendezvény törlését), aminek összege a határidő közelségének függvényében növekedhet.

_dsc6418.jpgFotó: Orsolya Hajas Photography / Mokume.hu

 

Egy szolgáltatás lefoglalása során felmerül a foglaló és előleg fogalma is. Míg utóbbi visszajár a megrendelőnek, addig előbbivel már nem olyan egyszerű a helyzet. A foglaló a szerződés megkötésekor átadott, előre egyeztetett pénzösszeg. Szerződés hiányában nem beszélhetünk foglalóról, és akkor sem, ha azt később adja a megbízó a megbízottnak. 

Fontos, hogy mindig írjátok bele a szerződésbe, ha foglaló átadására kerül sor!

Ha a szerződés teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár. A teljesítés meghiúsulásáért felelős fél az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni. Az előlegnek ezzel szemben biztosítéki, szankciós jellege nincs: a szerződés bármely okból történő meghiúsulása esetén visszajár a megbízottnak.

Fontos, hogy minden egyes szolgáltatóval külön szerződést kössetek még akkor is, ha barát vagy ismerős az illető! A szerződés tartalmazzon minden felmerülő költséget, a kedvezményeket, a részletes megbízói igényeket, a foglalót, a módosítási és felbontási feltételeket vis maior esetére is. Helyszín esetén pluszban a menüsor és italcsomag tartalmát, a létszám módosítási kritériumokat, a grátiszba ígért ajándékokat (pl.: a helyszín ajándéka a nászutas lakosztály egy éjszakára), a kötbért, az extra költségeket, a felszolgálás módját, a berendezést, és az utólagos eltakarítás terhét!

Te elhalasztod az esküvődet a koronavírus miatt?

A bejegyzés trackback címe:

https://alicesweddingworld.blog.hu/api/trackback/id/tr6215515106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása