Alice's Wedding World

Tragédiák és happy endek – Ezek voltak a legszebb menyasszonyi ruhák a brit királyi udvarban az ezredforduló előtt

2020. november 18. - AliceEC

Diana menyasszonyi ruhája már a maga idejében is megosztó volt, sokan túl csicsásnak és nagynak ítélték meg. Nem is alaptalanul. A hercegné kérésére ugyanis az addigi leghosszabb uszállyal rendelkező ruhát készítette el David és Elizabeth Emanuel, amit alig győztek bepasszírozni az ünnepi hintóba. Egy biztos, a habos-babos ruha emléke ugyanúgy örökké fennmarad, mint Diana Spenceré.

 

Mindenki kedvenc Lady Diana-ja és Károly herceg esküvőjére már 1981-ben is több mint hétszázmillióan voltak kíváncsiak, amit a sajtó akkoriban nemes egyszerűséggel csak az évszázad esküvőjeként emlegetett. A mindössze húsz éves Diana Spencer menyasszonyi ruhája pedig, - akárcsak a viselője – egy szempillantás alatt vált igazi ikonná. A legendás puffos ujjú ruhakölteményt, ami közel nyolc méteres uszályával még a világrekordok könyvébe is bekerült, egy szinte ismeretlen tervezőpáros, David és Elizabeth Emanuel készítette harminc méter selyemtaft, tízezer gyöngy és flitter, valamint brüsszeli csipke felhasználásával. A ruhát, mely mai árfolyamon átszámítva 3,6 millió forintot ér, Vilmos és Harry herceg örökölte a 30. életévük betöltését követően.

tatler1.jpgFotó: Tatler

 

A nap, amikor Diana hercegné ruháját újraalkotják

Bár óriási lehetőség volt a magánéletben és a tervezésben is egy párt alkotó David és Elizabeth Emanuel számára, hogy elkészíthették Diana menyasszonyi ruháját, az igazi élvonalbeli hírnevet még ezután sem tapasztalhatták meg. Sőt, azóta útjaik is különváltak, s bár még mindig a divatszakmában tevékenykednek, nevüket nem sokszor hallhattuk, egészen mostanáig. A The Crown (A korona) című sorozat negyedik évadában ugyanis feltűnik a menyasszonyi ruhák etalonja, amit Emma Corrin színésznő ölthet magára. Na persze nem az igazi, Lady Di által viselt ruháról, hanem annak tökéletes másáról van szó, amit mindössze negyvenezer forintnak megfelelő összegből reprodukáltak.

Ahhoz, hogy a ruha megszólalásig hasonlítson az eredetire, David Emanuel volt a stáb segítségére, aki részletes instrukciókkal és tippekkel látta el Amy Roberts-et és csapatát. A jelmeztervezők ráadásul száz méter csipkét szereztek attól a nottinghami cégtől, ahonnan 1981-ben, az eredeti ruha anyaga is érkezett. A munka összesen 600 órát vett igénybe, a végeredmény pedig magáért beszél!

the_national.jpgFotó: The National/The Crown

 

,,Még a haját is ugyanúgy állították be… Emma úgy állt ott, akárcsak Diana tette; félénken, de sugárzóan. Ezt látni olyan volt, mint egy időutazás. Mintha csak szellemet láttam volna, rengeteg emléket idézett fel bennem.” – nyilatkozta David Emanual a DailyMail számára, amikor a ruhapróbák alkalmával megpillantottam Emma Corrin-t a legendás menyasszonyi ruha másában.

A királyi család nem rajong a Koronáért

A brit királyi család több tagja, köztük Vilmos herceg is kizsákmányolónak és hazugnak tartja a Korona című sorozatot, mivel az nem valósághűen mutatja be a család történetét, ráadásul évtizedekkel ezelőtti sérelmeket ránt elő, nem kímélve Károly herceget és a tragikus balesetben elhunyt Diana hercegné fiainak érzéseit sem.

the_new_yorker.jpgFotó: The New Yorker

 

A brit királyi esküvők már évtizedek óta óriási felhajtásnak vannak kitéve, amit nem csak Anglia szerte követnek nyomon az emberek, hanem szinte egy világ tekintete tapad a képernyőkre, hogy láthassák végre a királyi párt teljes ünnepi díszben. Azt mindenki döntse el maga, hogy mennyire lehet meghitt egy-egy ilyen szertartás, de ami hagyomány, az hagyomány (még ha az utóbbi években próbálnak is lazítani a szigorú protokollon).

 

Erzsébet királynő és Fülöp herceg

new_riverside_hotel.jpgFotó: New Riverside Hotel

 

Az elrendezett házasság fogalma sosem állt túl távol a királyi udvaroktól, különösen az 1900-as évek elején nem, amikor II. Erzsébet megismerte a görög származású Fülöpöt. Esküvőjük éppen ezért is volt olyan különleges, mert házasságuk szerelemből köttetett. Erzsébet rajongásig szerette Fülöpöt, és vélhetően ez az érzés a mai napig tart, hiszen hetvenhárom éve kitartanak egymás mellett jóban-rosszban. Nagy napjukat két évvel a második világháború után, 1947. november 20-án tartották, amit rádióközvetítés révén háromszáz millióan követtek világszerte. Ahhoz, hogy a frigy létrejöhessen, Fülöp előzetesen lemondott görög és dán hercegi rangjáról, valamint politikai státuszáról, és áttért az anglikán hitre, valamint megszerezte a brit állampolgárságot. A fényűző ceremónián II. Erzsébet egy Sir Norman Bishop Hartnell által tervezett menyasszonyi ruhát viselt, melyen a több tízezer kristály és gyöngy csak úgy ragyogott. A négyméteres uszállyal rendelkező ruha anyagát maga II. Erzsébet szerezte be, amihez az akkoriban szükséges jegyrendszerben felhasználható kuponokat kért.

Margit hercegnő és Antony Armstrong-Jones

pinterest1.jpgFotó: Pinterest

 

A királynő húga igazi fekete bárány volt a királyi családban. Rendre fittyet hányt az etikettre, imádta a partikat, szeretett zongorázni, táncolni. Vonzotta a művészvilág, többször állt modellt Andy Warhol-nak, sőt uralkodói berkekben róla készült az első (és talán utolsó) meztelen kép is, amint egy fürdőkádban ülve, fején díszes tiarával mosolyog. Hedonista életmódot folytatott és jó néhány férfit is elfogyasztott. Ennek ellenére egyszer ment csak férjhez, aminek válás lett a vége (először a brit királyi család történetében). 1960-ban házasodott össze Antony Armstrong-Jones fotográfussal, és sokak szerint Margit hercegnő menyasszonyi ruhája a mai napig messze a legszebb volt mind közül. Az egyszerű, de annál rafináltabb darab elkészítéséhez harminc méternyi szövetre volt szükség.

Sarah Ferguson és András herceg

pinterest_2.jpgFotó: Pinterest

 

Sarah Ferguson és András herceg mindössze egy évnyi találkozgatás után állt oltár elé 1986-ban, és házasságuk is csupán rövidke hat évet élt meg, a menyasszonyi ruha ennek ellenére beírta magát a legszebb brit királyi ruhák képzeletbeli könyvébe. A ruhakölteményt Lindka Cierach tervezte és készítette elefántcsont színű szaténból, gyöngyökkel díszítve. A motívumok között találhatunk romantikát képviselő szíveket, horgonyokat és hullámokat, melyek András herceg vitorlás múltjára utalnak. De Sarah családi heraldikájából átvett bogáncs és darázs mintázat is felbukkant a ruhán. A hosszú, S és A betűvel hímzett fátyol ötletét állítólag Diana hercegné öt évvel korábban viselt menyasszonyi ruhája ihlette.

Zsófia grófné és Eduárd gróf

tatler.jpgFotó: The Tatler

 

Erzsébet legkisebb fia, Eduárd gróf 1999-ben vezette oltár elé Sophie Rhys-Jonest, akit azóta mindenki csak Zsófia grófnéként ismer. A Megxit óta egyre több hivatalos ügyben eljáró Zsófia, menyasszonyi ruhájával megtörte a puffos ujjak és grandiózus szabásvonalak uralmát a brit királyi udvarban. A Samantha Shaw által tervezett darab letisztultságával tökéletesen illett a grófnő szépségéhez. Ezzel szemmel látható változás állt be a királyi menyasszonyi ruha trendek terén.

Ha tetszett a cikk, olvasd el a folytatást a www.eskuvoclassic.hu oldalon!

 

Neked melyik királyi menyasszonyi ruha tetszik a legjobban?

A bejegyzés trackback címe:

https://alicesweddingworld.blog.hu/api/trackback/id/tr7616290118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása