Alice's Wedding World

Csúcsgasztronómia ide vagy oda – Nyolc retró házi sütemény, amik nélkül a mai napig nem szabadna esküvőt tartani

2020. szeptember 02. - AliceEC

Lehet, hogy a nagymamád ki se tudja olvasni a mai sütemények neveit és azt sem érti, miért jobb a mandulaliszt a hagyományosnál, de az biztos, hogy az ő fiatalságának is megvoltak a maga „sztársüteményei”, amik ugyan kicsit egyszerűbbek, kicsit háziasabbak voltak mai társaiknál, mégis korszakok rajongtak értük. S bár ezeknek a lakodalmas süteményeknek gazdag múltjuk van, a modern desszertek mellett egyre kevesebben választják őket, pedig nem csak a nagyid számára pótolhatatlanok az esküvői desszertpulton…

 

Panna cotta, mille-feuille, pop-cake, cupcake, macaron, brownie, tart és monodesszert – ha a nagymamád nem jártas a modern cukrászatban, jól lehet, hogy bajban lenne ezen sütemények meghatározásakor, és hiába kutatná szemeivel régi nagy kedvenceit a cukrászda üveggel fedett pultja mögött, mert manapság már Rigó Jancsi se úgy néz ki, mint harminc-negyven évvel ezelőtt.

Ahogy a modern igények (és allergiák) átalakították a gasztronómiát, úgy volt kénytelen a cukrászipar is nagyobb fordulatszámra kapcsolni és megtalálni annak a módját, hogyan szólítsa meg mind küllemében, mind alapanyagaiban a fiatalabb generációt. Ha csak az esküvőkre gondolunk, az ezredfordulón a desszertpultnak még se híre-se hamva nem volt. Mindenki megelégedett egy emeletes tortával, amit a rokonok hölgy tagjai által izomlázig gyúrt és dagasztott apró lakodalmas sütik kísértek. Ma viszont már elképzelhetetlen, hogy akár több torta is szerepeljen a repertoárban, ahhoz illő modern desszertekkel, fánkfallal, cukorka standdal megspékelve, természetesen laktóz-és gluténmentes verzióban, hogy a különböző ételintoleranciával küzdők is nyugodt szívvel fogyaszthassanak.

_seb_2291.jpgFotó: The Wedding Fox/Gerbeaud

 

S bár még mindig szép gesztus, ha a rokonok sütik a süteményeket, fontos, hogy ha erre adják a fejüket, egyeztessenek a párral az allergiákat illetően, és ha kell, mentes alapanyagokból dolgozzanak!

Egy ilyen édes Kánaán mellett pedig senki sem hibáztatható, ha a hókifli helyett a tonkababos-narancsos csokoládé mousse, a kókuszgolyó helyett pedig a maracujás-epres cheescake lesz a befutó. De azért mégis teszek egy próbát arra, hogy leporoljam a régi klasszikusokat, hiszen sokkal több tiszteletet érdemelnek egy esküvőn annál, hogy az újdonságok felé vetülő rivaldafény árnyékában váljanak a desszerttörténelem egy homályos foltjává, (még ha az alapanyagokat esetenként kénytelenek is vagyunk mentes verzióra cserélni.)

AZ EGYIK LEGKLASSZIKUSABB ESKÜVŐI SÜTEMÉNY: KÉSZÍTS LAGZIS BARACKOT!

Egyszer voltam egy olyan lakodalomban, ahol a már említett régi tradíciókhoz hűen a rokonok sütötték a süteményeket. Gondoltam bevetek egy igazi nagyágyút, így a lagzis barackot készítettem el, ami a szupermarket hiányos vérnarancs ételfesték készletének köszönhetően inkább érett almára emlékeztetett csak amolyan ártatlan barackos formába burkolva. Szó mi szó, még így is remekül festett a tányérokon, bár kissé szíven ütött, hogy 25 év alatt senki nem tudta mi ez (és nem azért mert olyan csúnyák lettek volna). Hát íme, itt van hozzá a recept (igaz egy nagyobb szaktudású és tapasztalatú cukrászmester tollából), mert ha van desszert, aminek soha nem szabadna kimennie a köztudatból az a Lagzis barack!

Lagzis barack, ahogy Konkoly Mariann – Manka Tortaműhely készíti

 

eskuvo-classic-lagzis-barack-suti-eskuvore-recept-diy-01.jpgFotó: Zsoldos Szandra Photo/Manka Tortaműhely

 

Hozzávalók

A tésztához

• 80 dkg liszt
• 30 dkg porcukor
• 20 dkg zsír
• 2 tojássárgája
• 1 sütőpor
• 1 vaníliás cukor
• 2 dl tej

A krémhez

• 20 dkg vaj
• 15 dkg cukor
• 1 dl rum
• 1 vaníliás cukor
• 4 evőkanál baracklekvár
• 2 evőkanál kakaó

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit egy tálban összegyúrjuk, majd dió nagyságú golyókat formázunk belőlük, úgy, hogy az egyik oldalát kicsit laposra paskoljuk. Előmelegített sütőben kisütjük őket.
  2. Ha kihűlt, a közepét mindegyiknek egy kiskanál segítségével kivájjuk, és a morzsalékot összekeverjük a töltelék alapanyagokkal.
  3. Az így kapott masszát visszatöltjük a tészta kikapart üregébe, és kettőt összeragasztunk egymással.
  4. Az összetapasztott sütit vérnarancs (és dió) aromával megfestjük, mintha barack lenne.
  5. Ezután tojásfehérjébe és kristálycukorba forgatjuk.
  6. Végül apró levelekkel dekoráljuk, és megvárjuk, míg megszárad.

 

Még több hagyományos lakodalmas süti, amik a mai napig helyet érdemelnek a desszertpulton

 

Zserbó

2457e45ac8e89a89cf822d3d4f82a1d1.jpgFotó: juditkakonyhaja.blogspot.hu

 

A Zserbó vitatott eredete ellenére is az egyik legrégebbi süteményünk, amit egyesek a 19. század végén már aktívan dolgozó Gerbeaud Emil svájci cukrászmester nevéhez kötnek, míg mások az ’50-es évekre teszik a megjelenését. Bárhonnan is jöjjön ez a tejcsokival bevont, baracklekvárral és darált dióval töltött édesség, létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen az esküvőn.

Grillázs

tm_8657.jpgFotó: Tóth Milán

 

Számos babona kötődik a grillázshoz, ami önmagában és tortaként is megállja a helyét. A főként cukorból, mogyoróból, dióból és mandulából készült édesség annyi boldog házasévet jelent a pár életében, ahány darabkára törik azt.

Hókifli

fc849dc0ba64482af4e10e220cccdbfc.jpgFotó: sugarfreedots.hu

 

Karácsonykor néha még előkerül a recept, de egy békebeli omlós diós vagy lekváros hókifli vastagon porcukrozva a téli esküvők báját is megadja.

Kókuszgolyó

eskuvo_classic_118-of-563_1.jpgFotó: DuplaExpo/Nándori Cukrászda

 

Villámgyorsan elkészül, költséghatékony és a hópihére hajazó apró kókuszforgácsnak köszönhetően még jól is néz ki. Akár meggyel, akár anélkül, szerintem nem kell több érv a klasszikus kókuszgolyó mellett!

Lajcsi szelet

3ee7fcf5fb3b79c14adb455d092aff81.jpgFotó: juditkakonyhaja.blogspot.hu

 

Aki töltött el nyári szünetet a nagyszüleinél, az heti egyszer biztosan belefutott a legendás Lajcsi szeletbe, ami mézes tésztalapjával és puncsos rózsaszín krémjével nem csak a vasárnapi menüt koronázta meg, hanem a jeles eseményeket is.

Fanta szelet

ea17f09b99dc141d1c158da941ac6af0.jpgFotó: streetkitchen.hu

 

Fanta vagy Mirinda szelet, ahány ház annyi szokás, de az biztos, hogy a retró hangulatot keltő sütemény szerves részét képezte a családi összejöveteleknek. A túrós töltelék, az omlós piskóta és a népszerű üdítőből készült zselés réteg olyan kombináció, amit a mai napig érdemes megmutatni egy esküvőn.

Klasszikus lekváros linzer

a81d064b93e8f761a42597a9910dc73b.jpgFotó: cookpad.com

 

Étkezés előtt kettő, fogások között egy, utána pedig a teljes tál. Anno így fogyott el nálunk az összes barack és szamócalekváros linzer, amit csak a nagymamák tudnak olyan puhára sütni, hogy az szinte elolvadjon a szájban.

 

Ti milyen retró sütivel egészítenétek ki a listát?

A bejegyzés trackback címe:

https://alicesweddingworld.blog.hu/api/trackback/id/tr5016186728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emmett Brown 2020.09.03. 09:08:07

Én semmire sem vagyok allergiás, de ezek egyszerűen túl gejlek nekem.

mariska16 2020.09.03. 10:20:58

Ez a te szóhasználatodban mit jelent? Túl édes, túl tömény, túl "parasztos, vagy mit? Egyszerűbb lett volna, ha leírod magyar szóval, hogy mi az a túl....

solar flare 2020.09.03. 10:37:37

A gejl magyar szó. Német jövevényszó, de már régóta használatos a magyar nyelvben. Minek kötekszik az, aki nem tud magyarul?

nincs1agy 2020.09.03. 10:59:10

@solar flare: ..khm..inkább jiddis lesz az...

qwertzu 2020.09.03. 11:16:36

A barack igazából egy megúszós tömegsütemény, nem véletlenül ment ki a divatból. Beversz egyet, és nem vagy éhes órákig, aztán rendes kaját/süteményt már nem tudsz enni.

kjapp · https://napfenyesblog.wordpress.com/ 2020.09.03. 11:16:45

Manapság, amikor a töpörtyű néhol drágább mint a színhús vagy netán gyengébb sonka, és veszik! Nem csodálkozom, hogy ugyanez a közönség kedveli a porcukrozott vagy kristálycukorba forgatott süteményt.

kacsa. 2020.09.03. 11:21:25

Ha kókuszgolyó, akkor a kókuszos kocka és a kókusztekercs is szóba jöhet. Linzer mellett pedig az ischler. Utóbbiak puhaságának nálunk az a titka, hogy miután jól megkentem lekvárral, legalább fél, de inkább egy napra el kell dugni a célközönség elől ;). Én - ha van elég - a tésztájába teszek diót is.
Édesek mellett a sósakról sem érdemes elfeledkezni, mert sokak nem annyira édesszájúak. Pl. pogácsa, sajtos masni, magos rúd és hasonlók.

Nem nagy a minta, de amelyik esküvőn voltam és a nagy emeletes torta vonalat követték, ott alig győzték a végén osztogatni a távozó vendégeknek, ahol pedig sok házi aprósütemény volt, ott inkább abból maradt, viszont aprósütiből sokszor olyat visznek, aminek nem kell hűtés, napok múltán is élvezhető és szállítani is könnyebb. Ahol ráadásul a most divatos, "marcipán" bevonatos emeletes formatorta volt, ott elvásott tőle a fogam, annyira édes volt.
Esküvőnél az évszakot kétszeresen sem árt figyelembe venni a süteményeknél: az egyik, hogy nyáron mit lehet hosszabban az asztalon tartani anélkül, hogy megromlana, a másik, hogy ilyenkor a nagyon édes sütemények szerintem kevésbé fogynak. Emeletes torta helyett tortaállványban is lehet gondolkodni, az kevesebb kompromisszumot kíván, mert nem az alsóbb tortáknak kell a felsőket megtartania.

nincs1agy 2020.09.03. 11:28:53

@kjapp: Csalóka, mert 1 kg töpörtyűhöz ki tudja mennyi hájat kellett felhasználni..

Privateer 2020.09.03. 11:31:25

@solar flare: azaz. Kicsit ritkán használjuk manapsák a Gejl szót.
Melléknév
gejl

(szleng) émelyítően édes
Etimológia
A német geil szóból.

De nem sajnálom hogy kimentek a divatból ezek a töményen édes kaják.

nincs1agy 2020.09.03. 11:32:39

A zserbó egyébként Gerbeaud Emil svájci származású cukrász találmánya. Szóval alapvetően egy urbánus süti, amely eljutott vidékre. Egyébként a rántott hús is a nagyvárosi asztalokon jelent meg először, és a hazatérő cselédlányok hozták divatba a falvakban is..

nincs1agy 2020.09.03. 11:34:56

@Rómaikömény: A jiddis a germán nyelvek közé tartozik..

Emmett Brown 2020.09.03. 11:44:56

@mariska16: ugyanazt jelenti, amit a nyelvben is jelent: túl édes és tömény. a parasztos nem tudom, hogy jött ide mint esetleges szinonima. más szóval: túmács.

solar flare 2020.09.03. 13:37:31

@kjapp: Nem látom az összefüggést. Én a töpörtyűt szeretem, főleg a frissen sütöttet, de se porcukrot, se kristálycukrot nem vagyok hajlandó elviselni süteményen.

mariska16 2020.09.03. 13:38:56

@solar flare: Nem kötekszem, csak azt nem értem miért nem lehet egyszerűen, magyarul leírni mi nem tetszik neki a süteményekben.

nemecsekerno_007 2020.09.03. 13:41:17

Mézes krémes. Eléggé elfeledett süti :))))

mariska16 2020.09.03. 13:41:37

@Emmett Brown: azt hittem nagyon egyszerűek, mert mindenki ismeri és nem elég franciás nevük van.

nemecsekerno_007 2020.09.03. 13:44:52

Mézes-grízes krémes, baracklekvárral.

solar flare 2020.09.03. 13:46:52

@mariska16: Mert ezekre pont a gejl volt a legmegfelelőbb jelző. Körül lehet írni persze, de minek, ha egyszer van rá egy tökéletes szó, még, ha nem is magyar eredetű, de értik a magyarok.

Emmett Brown 2020.09.03. 13:46:58

@mariska16: jaja, a grillázsnak meg a zserbónak nem elég franciás a neve.

midnight coder 2020.09.03. 14:28:55

@Privateer: "De nem sajnálom hogy kimentek a divatból ezek a töményen édes kaják. "

Én pedig azt nem sajnálom, hogy nem ma vagyok fiatal.

Billy Hill 2020.09.03. 14:49:03

Falun még kötelező (volt?) az ótvar ételszínezékkel megfestett belsejű kalács... :-)

nincs1agy 2020.09.03. 15:11:57

Ami még eszembe jut, az a hatlapos.

solar flare 2020.09.03. 15:30:51

@nincs1agy: A hatlapos krémest mondjuk lehet jól is csinálni. Én ismerek egy helyet, ahol nagyon finomat tudnak, pedig nem is csúcs cukrászda "csak" egy falusi pékség. Nem gejl a termék :)

nincs1agy 2020.09.03. 15:58:50

@solar flare: Fene tudja,hogy kinek mi a gejl és kinek mi a zsíros.Ez pl. korszakfüggő is. Amiikor megnyílt ismét a Hauer pár éve, nem merték az eredeti receptúrájú ős Hauer krémest árulni, mert ma az már túl gejl lenne..

solar flare 2020.09.03. 16:54:06

@nincs1agy: Jogos. Tudom, hogy hülyén hangzik, de én általában nem szeretem az édességet, ha édes :-D

Ha vajkrémes, ha túl van cukrozva, stb... porcukrot pedig semmi tetejére nem szórni! Azt be kéne tiltani, és felvenni az emberiesség elleni bűncselekmények listájára :-D

Fandorina 2020.09.03. 17:04:34

Azt hiszem, sokan nem ismerik már, kár érte, pedig isteni, én gyakran süttetem anyukámmal: Kata szelet. Fantasztikus, gyerekkorom óta imádom.

élhetetlen 2020.09.03. 18:30:44

@kacsa.: Ischler. Sokáig eláll. Az az elvem, hogy barátoknak pl. karácsonyra olyan ajándékot adok, ami elfogy, nem halmozok kacatokat más lakásába. Úgy szoktam csomagolni a sütit, hogy egy réteg, egy alufólia lap, újabb réteg, stb., hogy, ha megolvad is a csoki, ne ragadjanak össze. Adott család azt hitte, kiürült a doboz, és nem foglalkoztak a benne levő fóliával, eltették a dobozt egy polcra. Húsvét után hívtak röhögve, hogy arrébb tették a dobozt, valami még megcsúszott benne, találtak még tizenkét ischlert. Megkóstolták, még teljesen jó volt, megették.
Ez nálam eleve két napos buli, mert estére összerakom, és csak másnap csokizom, mert stabilan össze kell, hogy ragadjon. Nem csórigálom a csokit, egy húsfogó csipesszel mártom bele a sütit, akkor már ne essen szét.

élhetetlen 2020.09.03. 18:42:14

@solar flare: „nem szeretem az édességet, ha édes”. Akkor leírom, mit szoktam csinálni, ha nasizhatnékom van. Darált háztartási keksz, (ez nem igazán édes), cukor nélkül bekevert nescaféval golyózható masszává keverve, aztán golyózva. Egy szem meggybefőttet el tudok képzelni a közepébe, de az nincs itthon. Bele lehetne forgatni kókusz reszelékbe, de azt nem szeretem, tehát elcsipegetem így, natúr.

élhetetlen 2020.09.03. 18:45:18

@solar flare: Megjegyzés. Ha nem szereted a kávét, lehet cukrozatlan kakaóval is csinálni.

élhetetlen 2020.09.03. 18:54:20

@Billy Hill: Falun nőttem fel, sok lakodalomban is voltam, volt sima kalács, kakaós kalács, vagy a két tészta keverékéből készült kalács (vagy kuglóf). Te merre jártál?

AlexAston 2020.09.03. 20:24:33

Legjobb süti a pálinka. Pont.

:))))

Leooo 2020.09.03. 21:06:38

@AlexAston: "Levágtam fiam egy pár csirkét, mi legyen belőle? - Pálinka, idösanyám' , pálinka..."

élhetetlen 2020.09.03. 22:52:25

@nemecsekerno_007: Mézes krémes. Nem tudom, mennyire elfeledett, tíz éveken keresztül sütöttem karácsonyra, nagyon szeretem. Pár éve azért nem sütöm, mert a húgomtól kapom. És a vicc, az unokahúgom Angliában él, és még nagyon kezdő konyhatündér. Hugi kiküldi postán a mézes lapokat (nem számít, ha eltörik, majd a krém egyben tartja), a lány a krémet készíti csak, aztán villog a sütivel az angol barátai előtt.

kacsa. 2020.09.03. 23:51:40

@élhetetlen: "Ischler. Sokáig eláll."
Sokszor ezért választom én is. Ugyanabból a tésztából kisütök egy nagy adag karikát ischlernek és linzernek. Nem kevés idő, de utána hetekig elvan a dobozban, amikor pedig kell, előtte egy nappal megkenem, ez nem olyan sok idő. Olyan is volt, hogy bedobtam a fagyasztóba (diót rakok a tésztába, az idővel avasodik). Be kell valljam, csak a felső korongot szoktam csokoládéba mártani, mert azt úgy jó előre meg lehet csinálni és az arra portyázók is kevésbé lopkodják a száradás alatt, mintha meg lenne már kenve ;). Karácsonykor különösen jól szokott jönni, mert december elején van még rá időm, ahogy a mézeskalácsra is.

élhetetlen 2020.09.04. 00:43:40

@kacsa.: Én talpig pártom a csokiba. és ezzel a húsfogó csipesszel könnyű és gyors. Ja, és meggylekvárral csinálom, savanykásabb, jobban megy az étcsokihoz. A mézes. Két éve leálltam gerinc probléma miatt (nem tudok hosszan előre hajolni még a műtét után sem), de ha érdekel, nézd meg a kutyatlanul.blog.hu/ -t, lefele görgetve látsz sok mézest, és ez csak az asztal, néha a kanapé is alufóliázva, és tele volt. A baráti családok gyerekei imádták.

solar flare 2020.09.04. 11:02:00

@élhetetlen: Szeretem a kávét.
Mondjuk, a Nescafét nem annyira :)

Billy Hill 2020.09.05. 12:05:23

@élhetetlen: Az Ormánságban. :-) Rózsaszín, illetve zöld részek voltak a kalácsban. Úgy, mint ahogy a kakaósban vannak a barna részek. Csak ezek neonszínűek...

élhetetlen 2020.09.05. 15:29:30

@Billy Hill: Ez jópofa! Na, nem a kalács, az ijesztő lehetett, hanem a területi közelség. Tolna megye északi részén laktam, de sosem láttam ilyet, pedig ez a szomszéd megye.
süti beállítások módosítása