Alice's Wedding World

Egy esküvői álhagyomány, amit Amerikának köszönhetünk – De vajon tényleg szükségünk van idehaza is koszorúslányokra?

2020. szeptember 18. - AliceEC

Az amerikai esküvők és a gagyi vígjátékok oszlopos tagjai a kissé szeleburdi koszorúslányok, de vajon tényleg szükség van rájuk a nagy napon? Pláne, hogy akár egy gyerekkori jó barátság vagy egy életre szólónak hitt szövetség is képes örök viszályra fordulni, ha a koszorúslánysággal járó terheket és feladatokat nem kezeli jól a kiválasztott vagy éppen a menyasszony. És mivel sok nő egy csárdában szinte sosem fér meg, így biztosan találkozhatsz te is kisebb-nagyobb súrlódásokkal akár a koszorúslányruha, akár összeférhetetlenség miatt…

 

A minap unottan görgettem a Facebook hírfolyamom, amikor megakadt a szemem egy kétségbeesett menyasszony segélykiáltásán. Gyermekkori legjobb barátnője volt az egyszem koszorúslánya, de az teljesen faképnél hagyta a szervezés kellős közepén. Nem jelent meg, amikor a ruhapróbákra került volna sor, semmilyen lelki vagy fizikális segítséget nem nyújtott a menyasszonynak, sőt mivel ő vállalta el a frizurák elkészítését is, így komoly anyagi terhet és stresszt rótt a felszívódásával az éppen boldog időszakát élni próbáló feleségjelöltre.

the_fw.jpegFotó: TheFW

 

Ez egyrészt gyerekes húzás, de ugyanakkor kíváncsi lettem volna az érem másik oldalára is, hogy vajon mi váltotta ki ezt a fajta viselkedést a koszorúslányból, tekintve, hogy évtizedeken át hű barátnőként volt jelen a menyasszony életében. A gagyi amerikai vígjátékoknak „köszönhetően” rengeteg negatív sztereotípia él a koszorúslányokról, pedig nem mindig ők a hunyók a vitában. Gyakran a menyasszony pörgi túl a szerepét, és már-már alattvalójaként bánik a lányokkal, ami érthető, hogy éket ver egy sziklaszilárdnak hitt barátságba is.

A leggyakoribb vitaforrások menyasszony és koszorúslány között

Több banánhéj is van, amin menyasszony és koszorúslánya bármikor elcsúszhatnak. A buktatók ott leselkednek a sarkon szinte azt várva, hogy végre előjöhessenek és barátságokat zúzhassanak szét rosszabb esetben örökre. A stresszes helyzetekben egy erélyesebb hangnem vagy hangsúly is elég ahhoz, hogy elevenre tapintson. A menyasszonyok feszültek, mivel szeretnék a legtöbbet és a legjobbat kihozni az esküvőből, emiatt gyakran a koszorúslányokon csattan az ostor, ami szinte biztos, hogy egy idő után tele tudja tölteni azt a bizonyos poharat, amiről tudjuk, hogy sosincs jó vége, ha egyszer túlcsordul.

popz.jpgFotó: Popz

 

Vitaforrás lehet, ha a menyasszony folyamatosan egzecíroztatja a lányokat, mindennel elégedetlen, kiabál és dirigál, akár egy újsütetű diktátor. De a koszorúslányok érdektelensége, nemtörődömsége vagy irigysége (pláne ha valaki beleragad a mindig koszorúslány, sosem menyasszony szindrómába) is feszültséget generálhat.

Ha úgy érzed szükséged van erre a jövevény hagyományra, jó ha tudod: Minél több koszorúslány van, annál nagyobb az esély a veszekedésre, így célszerű kevesebb delikvenst választani a hatékony esküvőszervezés érdekében. Ezzel pedig redukálhatjátok a leggyakoribb vita kialakulásának esélyét, ami nem más, mint a koszorúslányruha kérdésköre.

port.jpgFotó: Port

 

Nem szabad ráerőltetni a lányokra ugyanazt a ruhát, pláne, ha eltérő testalkattal és stílussal rendelkeznek. Hiába ez a menyasszony nagy napja, mégis kompromisszumkésznek kell lennie ebben a témában, hiszen senki sem szeretne egész éjjel egy kényelmetlen darabban feszengeni, ami ráadásul nem is áll jól rajta. A külsőségeken túl pedig ott van még az örök dilemma, hogy ki fizesse a koszorúslányruhákat. Amennyiben a menyasszony konkrét színnel és fazonnal rukkol elő, sőt még a márkát is megszabja (igen, ez is előfordulhat), akkor teljes joggal várhatják el a lányok, hogy ő fizesse a ruhákat, különösen, ha olyan darabokat választ, amik egyesek számára megfizethetetlenek és ezzel stigmatizált helyzetbe kerülnek a többiek előtt. Ha nincsenek ilyen merev elvárások, csak árnyalat és hossz megkötés van, akkor a pénztárcájukhoz mérten fizethetik a ruhákat a koszorúslányok is.

 

VÁLTSD VALÓRA A SZINGLI BARÁTNŐID ÁLMÁT!

 

Egy esküvő igazi vadászmezeje lehet a szingli koszorúslányoknak, így nem csoda, ha mindannyian kényelmes és elragadó ruhákról álmodnak. Ha egyelőre tanácstalanok vagytok a koszorúslányruhákat illetően, nézzétek meg, milyen trendek hódítanak most!

Sokféle módon variálható darabok – amikben mindenki jól érzi magát

pinterest_1.jpgFotó: Pinterest

 

Egy plus size és egy vékony lány nem feltétlenül érzi magát komfortosan ugyanabban a fazonban. Ezek az igények hívták életre a szabadon alakítható ruhákat, amik azonos stílust képviselnek, mégis lehetővé teszik, hogy más megkötési módokkal mindenki azt hangsúlyozza magán, amit igazán előnyösnek vél.

Személyre szabott koszorúslányruhák

ec1_0308-edit_copy.jpgFotó: Györfi Csaba Wedding Photographer/D'AMBROSIA

 

A koszorúslányok komfortzónájához azzal is igazodhattok, ha személyre szabottan varratjátok a ruhákat, melyek így biztosan a személyiségüket, a stílusukat és nem utolsósorban az alkati adottságaikat tükrözik majd.

Valami kék

weddingchicks.jpgFotó: Weddingchicks

 

Színek terén a kék egy örök klasszikus, ami különböző árnyalatokban remekül passzol minden haj és szemszínhez, illetve bőrtónushoz.

A csipke a koszorúslányoknak is jól áll

pinterest.jpgFotó: Pinterest

 

A csipke, mint alapanyag sokkal inkább a menyasszonyi ruhák esetében jut eszünkbe, pedig fantasztikus koszorúslányruhák születhetnek belőle.

Átírni a szabályokat – fehér és piros ruhák

d70e5ae22ee8f8685e32fe5f2e008bb3.jpgFotó: Pinterest

 

Az ókorban a koszorúslányok kizárólag fehér ruhát viseltek, hogy ezzel elvonják az ártó szellemek figyelmét a menyasszonyról. Idővel ez a hagyomány teljesen kikopott, sőt egyenesen tabunak számított fehér ruhát viselni az esküvőn. Most viszont újra éled a régi tradíció és már nem senki sikítófrászt, ha a koszorúslányok fehérben vagy pirosban vonulnak.

A közös készülődéshez: egyen köntös

eskuvo-classic-koszoruslany-brides-babe-01-770x557.jpgFotó: Bride's Babes

 

Az esküvő napján különösen fontos a kényelem, amiről feliratozott szatén köntösök gondoskodhatnak. Készítsetek közös képeket bennük, hogy évekkel később is visszanézhessétek, milyen jó csapat is vagytok együtt!

 

Neked van rossz tapasztalatod a koszorúslányaiddal?

Ha tetszett a bejegyzés és szívesen olvasnál még többet a témában, kövess minket a Facebookon: https://www.facebook.com/EskuvoClassicMagazin

A bejegyzés trackback címe:

https://alicesweddingworld.blog.hu/api/trackback/id/tr3816204518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.09.18. 21:40:23

na meg a szebbet a vőlegény is kúrná

kacsa. 2020.09.18. 23:27:47

Itthon szerintem az is bonyolítja a helyzetet, hogy keverednek a régi hagyományok a filmekben látott vagy épp a világban divatos dolgokkal. Például régen a nagyanyám emlegette a nyoszolyólányokat, akkor valami fogalmam is volt a feladatukról, de hogy mostanában kit és hogyan hívnak "hivatalosan" és mi a feladata... A testvérem esküvőjén koszorúslány néven futottam kb. annyiból állt a dolog, hogy segítettem neki öltözni és vittem a gyűrűjét. Koszorúslány ruha alatt viszont a kislányoknak való ruhák voltak akkor. Nálunk az unokahúgom vitte a gyűrűket és gyűrűhordozó néven emlegették, de az inkább kisfiú szokott lenni. Ha hosszú, akkor az uszálynak, fátyolnak is lehet hordozója. És akkor még ott vannak a tanúk is, akik sokszor az esküvő munkásabb feléből is kiveszik a részüket. Nekem az egyik barátnőm volt a tanúm, a ruhaválasztástól és méretreigazítástól a sminkig egy csomó mindenben segített. Lehet, hogy igazából koszorúslány volt? :)

Nem ártana tisztázni a neveket és feladatköröket, de lehet egyáltalán? Egy hagyományos, falusi lagzi más, mint egy városi, ahol sokszor már a filmekből indulnak ki, hiszen az is lehet, hogy élőben alig voltak még korábban ilyenen. Aztán van az a városi esküvő, ahol próbálják visszahozni a hagyományokat, de a násznépnek sokszor már gőze sincs arról, mikor, mit és miért kell csinálni, ezért visszás az egész.
süti beállítások módosítása